Znanje in podpora

Novi omrežninski akt: kaj prinaša za povprečno gospodinjstva v Sloveniji?

Slovenija se pripravlja na uvedbo novega omrežninskega akta, ki bo začel veljati 1. julija 2024. Do leta 2026 se bo nanašal samo na obračun omrežnine. Ta akt prinaša spremembe v obračunavanju omrežnine za elektrooperaterje in bo vplival tudi na gospodinjstva. V tem članku bomo raziskali, kaj nove spremembe pomenijo za povprečno gospodinjstvo v Sloveniji.

Nova metodologija obračunavanja omrežnine 

Novi tarifni sistem temelji na 15-minutnih vrednostih in uvaja dve sezoni: višjo med novembrom in februarjem in nižjo med marcem in oktobrom. Poleg tega bo pet časovnih blokov nadomestilo enotno tarifo (ET), nižjo tarifo (MT) in visoko tarifo (VT). Razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo bo prav tako vplivalo na obračun omrežnine.

Cilj novega sistema je spodbuditi odjemalce k prilagajanju porabe električne energije in razbremenitvi omrežja v času največje obremenitve. To bo omogočilo bolj učinkovito upravljanje z električno energijo in zmanjšalo stroške za odjemalce.

Kako se bodo spremembe odražale na položnicah gospodinjstev?

Za povprečno gospodinjstvo z letno porabo 4000 kWh in obračunsko močjo 7 kW nov omrežninski akt ne bo povečal stroškov na letni ravni. Nasprotno, letni stroški za električno energijo se bodo znižali.

Povprečni gospodinjski odjemalec bo plačal 2,41 % manj omrežnine. Letni stroški za električno energijo se mu bodo predvidoma znižali iz 887,54 EUR z DDV na 865,08 EUR z DDV.

Mesečni stroški bodo variirali glede na sezono: časovni blok 1 (ČB1) bo veljal le v višji sezoni, medtem ko bo časovni blok 5 (ČB5) veljal le v nižji sezoni.

Znotraj enega dneva pa lahko nastopijo trije različni časovni bloki.

V primerjavi s staro metodologijo obračuna bodo v zimskih mesecih (november – februar) mesečni stroški omrežnine za povprečnega gospodinjskega odjemalca višji, medtem ko bodo v nižji sezoni (marec – oktober) nižji.

Na kaj morajo biti gospodinjski odjemalci najbolj pozorni?

Odjemalci bodo morali biti pozorni na uporabo naprav z visokimi močmi, kot so samooskrbne elektrarne, polnilnice za električne avtomobile, toplotne črpalke, pralni stroji in indukcijske plošče. Aktivno prilagajanje odjema oz. hkratne uporabe več naprav glede na časovne bloke bo ključno za ohranjanje stroškov na sprejemljivi ravni.

Trendi porabe električne energije

Število priključenih končnih odjemalcev električne energije se je v 2022 glede na leto 2021 povečalo za 4.874 (0,5 %). Na slovenski elektroenergetski sistem je bilo priključenih 976.623 končnih odjemalcev električne energije.

Skupna poraba električne energije se je v letu 2023 glede na obdobje zadnjih petih let znižala za 8,2 %. Pri gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih je bila poraba višja, pri večjih poslovnih odjemalcih pa se je zmanjšala za 14 %.

Povprečna letna poraba električne energije na gospodinjstvo v Sloveniji je trenutno 3.731 kWh. Največ energije porabimo za ogrevanje (62 %) in pripravo tople vode (19,5 %).

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.