Znanje in podpora

Pri varčevanju z energijo naj vas vodi modrost naših babic

Varčevanje z energijo in prihranki se začnejo že z zdravo pametjo in učinkovitejšo rabo naprav, saj je najcenejša tista energija, ki je ne porabimo. Za vas smo zbrali nekaj priporočil, kako začeti.

Pričeti velja z nekaj preprostimi modrostmi, ki so jih poznali že naši stari starši, od ugašanja luči do varčevanja z vodo. Tovrstni nasveti se nam vse prevečkrat zdijo samoumevni, zato jih lahko prehitro odpišemo kot neuporabne. To nikakor ne drži. Še vedno je namreč res, da iz malega zraste veliko. Tako se lahko tudi še tako drobne spremembe naše rutine in navad kaj kmalu seštejejo v konkretne prihranke energije.

Kamen na kamen, palača. Navada na navado, prihranek!

Nadgrajena za sodobni čas nam bodo tovrstna zdravorazumska priporočila zagotovo pomagala do denarnici prijaznejše zime.

Zato se držimo nasvetov, kot so:

  • Ugašamo luči, kadar jih ne potrebujemo. Zamenjamo jih z LED svetili, ki so energetsko učinkovitejša, in uporabljamo naravno svetlobo, kjer in kadar je možno.  
  • V primeru nakupa bele tehnike upoštevamo energetsko učinkovitost kot eno izmed ključnih dejavnikov odločitve. Skrbimo za optimalno stanje naprav, kot sta hladilnik in zamrzovalnik, ter ju po potrebi očistimo odvečnega sloja ledu.  
  • Izključimo elektronske naprave, ko jih ne uporabljamo, ter smo pozorni, da jih nimamo v stanju pripravljenosti. To velja tudi za naše prenosne računalnike in polnilce za mobilnike.  
  • Pri pranju in sušenju perila uporabljamo energetsko varčne naprave, ki jih prižigamo takrat, ko velja nižja tarifa elektrike: v nočnem času, med 22. in 6. uro naslednjega dne, ter ves dan ob sobotah, nedeljah in praznikih. 
  • Zapiramo vodo med miljenjem in za pranje posode uporabljamo pomivalni stroj. Ta namreč porabi kar 6-krat manj vode kot pranje na roke.
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.